Acar Mentah
Bahan-bahan:
- 4 -6 cawan basmati (dibasuh dan direndam selama 10-20 minit)
- 1 biji bawang besar bombay- potong dadu
- 2 ulas bawang putih- tumbuk
- 1 cm halia - tumbuk
- 1 paket rempah shan (jika tak boleh tahan kepedasan rempah nie, sila kurangkan)
- Daun ketumbar - hiris
- 1 biji tomato - potong dadu
- Minyak atau minyak ghee/sapi
- 500gm - 600gm potongan lamb @ mutton
- 1 cawan yogurt - CT gantikan dgn susu cair
Cara-cara
- Panaskan ghee dan minyak, tumiskan bawang besar sehingga layu dan wangi.
- Masukkan bahan tumbuk dan tumis lagi bbp minit, masukkan potongan tomato.
- Masukkan potongan lamb@mutton dan gaulkan rata.
- Masukkan rempah shan 1 paket dan gaul lagi. Dan masukkan air dan susu cair. Biarkan mendidih sampai mutton@lamb masak dan dagingnya empuk.
- Ct gunakan kuah tadi utk memasakkan nasi di dalam rice cooker.
- Bila nasi hampir masak, kacaulah dan masukkan daun ketumbar dan daging yg telah masak ke dlm rice cooker tadi.
- Boleh di makan dgn acar mentah atau kuah dalca. Jgn lupa goreng papadom sekali.
|
1 comments:
wah sedap ni ct... kat kl ni x tau mana nak cari rempah shan. selalu kirim ngan kwn dr Spore jer...
Post a Comment