Wednesday, November 30, 2011

NASI BRIYANI MUTTON SHAN

Salam sejahtera semua...Kali nie CT nak share resipi Nasi Briyani Mutton atau Lamb ler. Bila gogglekan Mutton tu adalah daging kambing biri2 yg dah tua dan Lamb pulak adalah daging kambing biri2 yg muda.


Resipi nie ikut cara CT je. Ada setgh2 resipi yg melibatkan kambing nie, kambing diperap semalaman. Tp yg nie lain. nak kerja senang. masak ikut suka hati je.


Rempah Shan

Lamb yg telah siap dimasak

Acar Mentah







Bahan-bahan:

  • 4 -6 cawan basmati (dibasuh dan direndam selama 10-20 minit)

  • 1 biji  bawang besar bombay- potong dadu
  • 2 ulas bawang putih- tumbuk
  • 1 cm halia - tumbuk
  • 1 paket rempah shan (jika tak boleh tahan kepedasan rempah nie, sila kurangkan)
  • Daun ketumbar - hiris
  • 1 biji tomato - potong dadu
  • Minyak atau minyak ghee/sapi
  • 500gm - 600gm potongan lamb @ mutton 
  • 1 cawan yogurt - CT gantikan dgn susu cair

Cara-cara

  1. Panaskan ghee dan minyak, tumiskan bawang besar sehingga layu dan wangi.
  2. Masukkan bahan tumbuk dan tumis lagi bbp minit, masukkan potongan tomato.
  3. Masukkan potongan lamb@mutton dan gaulkan rata.
  4. Masukkan rempah shan 1 paket dan gaul lagi. Dan masukkan air dan susu cair. Biarkan mendidih sampai mutton@lamb masak dan dagingnya empuk. 
  5. Ct gunakan kuah tadi utk memasakkan nasi di dalam rice cooker. 
  6. Bila nasi hampir masak, kacaulah dan masukkan daun ketumbar dan daging yg telah masak ke dlm rice cooker tadi. 
  7. Boleh di makan dgn acar mentah atau kuah dalca. Jgn lupa goreng papadom sekali.

1 comments:

Penyulawa said...

wah sedap ni ct... kat kl ni x tau mana nak cari rempah shan. selalu kirim ngan kwn dr Spore jer...

Post a Comment