Thursday, March 10, 2011

AYAM GOLEK RISYA

Salam semua....dah 2-3 hari nie CT sakit kepala...actually petang tadi gi klinik nak follow up pasal sakit asma je..tup2 jadi hal lain pulak...tekanan darah CT 145/91...wowww...terkejut jg, patutlah sakit kepala yg kuat dan mcm org mabuk meroyan lah pulak......
Minggu depan kene gi klinik lagi utk ambil darah dan check lebih lanjut lagi...doakan CT tak de apa ya...


Kali nie CT nak share resipi ayam golek dari Resipi.net



Ayam Golek Risya
Sumber : Shidah AR

Bahan-bahan :
Untuk 2 ekor ayam(1.2 - 1.4 kg seekor)

15 biji bawang merah
10 ulas bawang putih
2 inci halia muda
2 inci lengkuas
10 tangkai cili kering, direndam dalam air panas untuk melembutkannya
2 batang serai
2 sdb jus asam jawa
1 sdb belacan
2 sdb garam
8 sdb gula2 helai daun kunyit dihiris halus
Cara
  1. Kisar cili kering, bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas, serai dan belacan di dalam blender.
  2. Panaskan oven ke suhu 200C.
  3. Panaskan minyak di atas kuali dan tumis bahan2 kisar hingga wangi.
  4. Masukkan garam, gula, daun kunyit dan jus asam jawa. Kacau rata.
  5. Masukkan 4 sdb paste tadi ke dalam rongga ayam.
  6. Lumurkan separuh dari baki paste pada ayam tadi.
  7. Bakarkan ayam selama 1 jam atau sehingga masak.8. Sapukan paste selang 10 minit ketika ia sedang masak.

1 comments:

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam cekdesam

t.kasih sudi singgah blog akak.. & t.kasih sudi bagi link.. rasa dah lama sangat kita terpisah di alam maya ni kan.. akhirnya bertemu kembali.. akak follow yer... cekde kat mana skrg ni? masih dirantauan lagi ke?

Post a Comment