Saturday, March 5, 2011

LASAGNA

Dah buat lama tp baru je bubuh resipi nie....Zahir,Ika, Era love this sooo muchhh.....





LASAGNA

Bahan-bahan utk sos daging :

  • 1 bungkus or 500 gm daging / ayam kisar
  • 1 biji bawang besar -cincang halus
  • 2 biji bawang putih - cincang halus
  • 1 botol bolognese sauce ( brand maggie dlm paket pun ok tp kena bancuh air / brand kimball murah)
  • 1 tin cendawan butang - potong halus
  • mix vegetables ( kalau nak ) - CT potong dadu celeri dan carrot
  • 300gm sos tomato dlm tin or botol
  • 100 cc air
  • kiub daging 
  • 1 sudu besar oregano
  • gula, garam secukup rasa
  • 1 kotak kepingan lasagna ( tak perlu rebus dulu )



Cara-cara utk buat sos daging:

  1. Bawang besar dan bawang putih ditumis sehingga harum dan layu.
  2. Masukkan daging / ayam kisar dan goreng sebentar atau hingga daging berubah warna dan masak. 
  3. Masukkan cendawan,celeri dan carrot potong.
  4. Masukkan sos bolognese,sos tomato dan sedikit air. Bubuh kiub daging,oregano,garam, gula secukup rasa.
  5. Masak mendidih hingga hampir kering, jangan terlalu berair.

  • Bahan utk sos putih
  • 50gm margerin
  • 50gm tepung gandum
  • 400 cc susu cair
  • 100 cc air
  • 125gm cheddar cheese or 4 keping cheese keping
  • 1 kiub daging
  • sedikit lada hitam



Cara-cara utk buat sos putih:

1. Panaskan margerin,masukkan tepung gangum dan kacau rata.
2. Tuangkan susu dan air sedikit demi sedikit sambil kacau rata.
3. Tambahkan keju parut,kiub daging dan lada hitam.
4. Masak hingga mendidih dan kental.


Cara-cara utk membuat lasagna:

  1. Sapu loyang atau casserole dgn margerin disekeliling. Susun kulit lasagna pada dasar loyang.
  2. Ratakan sos daging di atasnya dan sos putih di atas . Ratakan perlahan-lahan. Susun kembali kulit lasagna di atasnya.
  3. Ulang proses sama seperti di atas diakhiri dgn susunan lasagna di atas, sekali menutup sos putih.
  4. Tabur cheese parut di atasnya.
  5. Bakar dalam oven dengan suhu 180 C selama 30-40 minit. Nak test kalau dah masak cucuk bahagian tengah hingga ke bawah kalau kepingan lasagna tak keras lasagna sudah masak. Pastikan cheese tak hangus!
  6. Angkat. Sajikan panas. Kalau nak senang potong biarkan sejuk sedikit.






0 comments:

Post a Comment