Wednesday, August 4, 2010

SWIMMING DAY

Pagi tadi kita bertiga pergi berenang, lama dah tak berenang. Ika dan Era seronok sgt krn tak de buat apa2 cuti sekolah nie.
 
Hari nie jg ct buat chicken pie utk dibawa ke KL. Nie resipi nya...senang je masak intinya je dan kulit pie beli yang segera kat Careffour.

Nie resipi nya....

Simple Chicken Pie

  • 1 bungkus puff pastry segera
  • 500gm daging ayam dipotong halus 
  • 300gm mixed vegie- ct suka bubuh byk krn nak galakkan anak2 makan vegie 
  • 200gm ubi kentang yg dipotong dadu dan direbus separuh masak.
  • 1 btg celeri dipotong dadu
  • 1 tin cendawan butang- potong kecil
  • 1 tin Creamy Chicken Mushroom Soup
  • 3 ulas bawang besar dipotong dadu
  • 1 ulas bawang putih cincang

Cara-cara

Utk inti pie:

  1. Tumiskan bawang hingga naik bau.
  2. Masukkan ayam dan tumis hingga agak masak.
  3. Masukkan cendawan butang dan celeri mixed. Goreng seketika dan masukkan creamy chicken mushroom soup.
  4. Masukkan mixed vegie dan kentang dadu. Rasakan dgn garam dan perasa ikut secukup rasa.
  5. Masak sekejap dan padamkan api. 
  6. Untuk pastry: tekan puff pastry ke dlm bekas aluminium. 
  7. Masukkan inti yg dah sejuk sedikit kedlm bekas dan tutup atas dgn lebihan pastri.
  8. Sapu telur atas lapisan pastri tersebut.
  9. Bakar pada suhu 200 Celcius selama 30 minit atau sampai pie kuning keemasan.



Nie gambar puff pastri segera di beli dari Careffour. Selamat Mencuba... :)

0 comments:

Post a Comment