Wednesday, July 27, 2011

MEE GORENG MAMAK SIMPLE

SALAM SEMUA....

Life kat sini macam biasa aja...masih lagi dalam proses penyesuaian. Nak update selalu tak boleh kerana anak-anak cuti sekolah so mama nya tak nak berebut lappy macam budak-budak...hahahahaha....bila dah malam, dah nak tido, cepat ngantuk sekarang nie....

Oh ya....dah jumpa juga bbp org Msia kat sini, alhamdulillah dapat kawan-kawan baru yg boleh bagi info dan tunjukkan kedai2 nak gi shopping bahan makanan dan keperluan semasa. Terima kasih byk2. CT mmg happy krn ada org mcm nie kat sini. :) 

Insyaallah CT akan mula ambil gambar masak-masak dan share dgn kawan-kawan yg sudi menjenguk kat sini ya..insyaallah bulan Ramadhan akan datang tak lama lagi dan CT akan mencuba resipi2 kawan2 yg lain utk hidangan berbuka puasa. Baking oh baking.....teringin sgt tapi barang2 masih belum sampai lagi dari Msia...

Kali nie layan mee gorenggggg.............simple....

MEE GORENG MAMAK SIMPLE

Bahan-bahan:

  • 500 gm mee kuning
  • 100 gm daging 
  • 1 mangkuk sawi [potong kecil] 
  • 2 sudu besar cili mesin ~ kalo suka pedas lebihkan
  • 1 sudu kecik rempah kari daging
  • 2 sudu besar makan kicap cair
  • minyak masak
  • 1 biji telur
  • 3 ulas bawang merah (ditumbuk)
  • 4 ulas bawang putih (ditumbuk) 
  • 1 sudu besar cili giling
  • gula secukup rasa
  • garam secukup rasa

 

Cara-cara: 

  1. Panaskan minyak. Tumiskan bawang-bawang , cili giling & rempah dan biarkan garing dan wangi.
  2. Masukkan daging dan kacau rata. Masukkan telur dan kacau lagi.
  3. Kemudian masukkan mee,gaul rata,bila dah rata masukkan pula kicap.
  4. Akhir sekali masukkan sayur  sawi yang dipotong tadi.
  5. Rasakan dan tambah2 lah apa yg patut....
  6. Padamkan api dan siappp untuk dihidanggg.....     
                                                                                                                                                                                                                          

4 comments:

Jerlene said...

Welcome back to blogging.. Miss so much your cooking and ideas too :D

Nur68 said...

Sam

Kak Norly tok, kakak follow blog kitak juak k.

KSWSK said...

akk sekeluarga puasa dan raya diperantau thn ni ye

miezam syukur said...

nyam nyam...i like it!!!!

Post a Comment