Tuesday, February 15, 2011

DAGING MASAK KICAP PEDAS

SALAM SEMUA...
Dah lama CT tak update ya...sooo bz lately dan kene penyakit lelah pulak....
Kali nie CT share resipi simple....


DAGING MASAK KICAP PEDAS 

Bahan - bahan : 

500 g daging - di potong dadu 
5 ulas bawang merah kecil - diblend
3 ulas bawang putih - blend
1/2 inci halia - blend
2 sudu makan cili kering - blend atau cili boh
2 sudu makan sos cili
2 sudu makan sos tiram
3-4 sudu makan kicap manis 
garam secukup rasa (jika perlu)
sedikit air utk lembutkan daging
bawang besar - hiris bulat 
cili hijau - belah dua 
daun bawang -hiris

Cara-cara :

1. Panaskan minyak , tumiskan bawang merah,putih dan halia hingga naik bau.
2. Masukkan pula cili boh tadi gaul hingga separuh garing.masukkan sos cili pula dan gaul lagi. 
3. Masukkan kicap manis dan biar ada sedikit hitam2 merah. 
4. Masuk garam kemudian baru masukkan daging dan gaul sehingga rata.
5. Masukkan sedikit air dan tutup periuk dan biar daging lembut.Jika belum lembut letakkan air sedikit lagi sehingga daging lembut.
6. Setelah daging lembut  biarkan kuahnya pekat sedikit kemudian baru masukkan bawang besar hiris ,cili hijau dan daun bawang. Gaul rata dan padamkan api. Siap.... 
 

0 comments:

Post a Comment